Το ενδιαφέρον των αγροτών με δενδροκαλλιέργειες για τον ηλεκτροστατικό ψεκασμό «άναψε» για τα καλά με την περασμένη προκήρυξη Σχεδίων Βελτίωσης. Όχι μόνο γιατί βρισκόταν στη λίστα με τα μηχανήματα «καινοτομίας» αλλά επειδή όπως λέει η Maschio Gaspardo προσφέρει ομοιομορφία μεταφοράς της δέσμης ψεκασμού, βελτίωση της προσκόλλησης των σταγόνων στις φυτικές επιφάνειες, μείωση της απορροής και καλύτερη αξιοποίηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Ο δενδροκομικός ηλεκτροστατικός νεφελοψεκαστήρας Gaspardo Futura Electrostatic αποτελεί ένα ολοκαίνουργιο μηχάνημα της ιταλικής εταιρείας. Με το νέο αυτό μοντέλο που εντάσσει η Gaspardo στην εξειδικευμένη σειρά νεφελοψεκαστήρων ηλεκτροστατικού τύπου έχει ως κύριο σκοπό τη συμπίεση του κόστους φυτοπροστασίας και στις δενδροκομικές καλλιέργειες. Πρόκειται για έναν συρόμενο νεφελοψεκαστήρα με στιβαρή κατασκευή από γαλβανιζέ αλουμίνιο και υψηλής ποιότητας υλικά κατασκευής.

Στον standard εξοπλισμό είναι ο ανεμιστήρας μεγάλης διαμέτρου (90mm) για ανθεκτικότητα, υψηλή σταθερότητα λειτουργίας και μεγάλη ποσότητα αέρα, η μπρούτζινη αντλία Comet υψηλής πίεσης και το ηλεκτρικό χειριστήριο ελέγχου. Σε ότι αφορά το βυτίο, αυτό είναι από PVC και διατίθεται σε 3 χωρητικότητες 1.000,1.600 και 2.000 λίτρων. Επιπλέον, το νέο Futura διαθέτει 2 επιπλέον δοχεία: ένα χωρητικότητας 100 λίτρων για το εσωτερικό πλύσιμο του βυτίου και ένα 30 λίτρων με καθαρό νερό για τον χειριστή.

Το μηχάνημα είναι επίσης εξοπλισμένο με προμίξερ το οποίο μειώνει την επαφή του χρήστη με τα χημικά κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών, και ξεκινά τη διάλυση του προϊόντος με τη ροή από την κύρια δεξαμενή. Παράλληλα, το ακροφύσιο που καθαρίζει τις συσκευασίες επιτρέπει την 100% χρήση του προϊόντος, μειώνοντας τα απόβλητα από τις κενές συσκευασίες. Να σημειωθεί εδώ πως το πλαίσιο και τα πλαστικά μέρη είναι κατασκευασμένα από ποιοτική πρώτη ύλη για ανθεκτικότητα.  

Μέγιστη εξοικονόμηση με ηλεκτροστατικό ψεκασμό: Την μεγάλη διαφορά όμως σε σχέση με τα συμβατικά ψεκαστικά προσφέρει το εργοστασιακά εγκατεστημένο ηλεκτροστατικό σύστημα της Gaspardo. Η αρχή λειτουργίας του είναι ο ιονισμός του ψεκαστικού διαλύματος «εξ επαγωγής». Στην πράξη, τα ειδικά τοποθετημένα ηλεκτρόδια διαχέουν θετικά φορτία στον παραγόμενο ρεύμα αέρα της τουρμπίνας και στα σταγονίδια του ψεκαστικού υγρού. Σύμφωνα με την Maschio Gaspardo έτσι εξασφαλίζεται:

■ Ομοιομορφία μεταφοράς της δέσμης ψεκασμού.
■ Βελτίωση της προσκόλλησης των σταγόνων στις φυτικές επιφάνειες.
■ Μείωση της απορροής
■ Καλύτερη αξιοποίηση των Φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
■ Προστασία του περιβάλλοντος.

Στην πράξη, τα ειδικά τοποθετημένα ηλεκτρόδια διαχέουν  θετικά φορτία στον παραγόμενο ρεύμα αέρατης τουρμπίνας και στα σταγονίδια του ψεκαστικού υγρού.
 


Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι η σειρά Electrostatic περιλαμβάνει έκτος από συρόμενα μοντέλα με φτερωτή ή πύργο και αναρτώμενα με ράμπα για δυναμικές καλλιέργειες. Σύμφωνα με την εταιρεία Γ.Χίγκας που εισάγει τα ιταλικά μηχανήματα στην ελληνική αγορά τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι ιδιαίτερα προσιτά για τους αγρότες με προσφορές εποχής.